LGS soru ve cevap anahtarı yayımlandı

LGS soru ve cevap anahtarı yayımlandı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın soru kitapçığı ve cevap anahtarının Bakanlığın internet sitesinde yayımlandığını bildirdi.

Bakan Selçuk, sosyal medya hesabından LGS kapsamındaki merkezi sınava ilişkin açıklama yaptı.

Selçuk, "Soru kitapçığı ve cevap anahtarına http://www.meb.gov.tr'den ulaşabilirsiniz. Kitapçıklarınızı, 22 Haziran Pazartesi gününden itibaren okullarınızdan alabileceksiniz. Rehberlik hizmetlerimizle, sınava katılan ve katılmayan tüm öğrencilerimizin yanında olacağız." ifadelerini kullandı.

20.06.2020 Tarihinde Gerçekleştirilen Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları

 

 

 

Sözel ve Sayısal Bölüm Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarına ulaşmak için TIKLAYINIZ

21.06.2020 307

 

 'Türkçe beklendiği gibi matematik zordu'

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sona erdi. LGS soru kitapçıkları 22 Haziran Pazartesi günü velilere teslim edilecek. Mektebim Koleji Ortaokul ve Lise Eğitim Koordinatörü A. Serdar Şeker, sınav öncesi aldıkları önlemleri anlatarak soruları değerlendirdi.

"ÖĞRENCİLERİN SAĞLIKLARINI KORUMALARI İÇİN SAĞLIK KRİZLERİ BİLİM KURULU OLUŞTURDUK"

Bu yılın pandemi dolayısıyla ekstra zor olduğunu söyleyen A. Serdar Şeker, "Önceki yıllarda çocukları sınavlara akademik ve psikolojik olarak hazırlardık. Bu sene koronavirüs salgını nedeniyle ek bir yükümüz daha oldu. Bu çocuklar üzerinde bir baskıydı, sağlıklarını koruyacak şekilde sınava girmelerine gayret gösterdik. Sağlık Krizleri Bilim Kurulları oluşturduk, burada çalışan arkadaşlarımız her gün öğrenci ve velilerimizle iletişim halinde oldu. Sınava ilişkin yönlendirmeler yapıldı ayrıca sınav esnasında öğrencilerin sağlık güvenliğini sağlamak için hatırlatmalarda bulunuldu. Maske, sosyal mesafe kuralı ve dezenfektan kullanımı hatırlatıldı" diye konuştu.

TÜRKÇE BEKLENDİĞİ GİBİ GELDİ

Her sene farklı derslerden zorluk düzeyi değişen testler olduğunu söyleyen Şeker, "Öğrencilerle konuşup aldığımız geri dönüşlere göre matematik ve fen bilgisi sorularının bir miktar zor olduğunu öğrendik. Türkçe'de mantık üzerine kurulu 2-3 soru vardı, bu sorularda öğrenciler ter dökmüş olabilir onun dışındaki sorular beklendiği gibiydi. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde kavram bilmeyi gerektiren sorular vardı. Osmanlı devletinin hukuki ya da fiili olarak sona ermesini çocukların ayırt etmesi için bilgi sahibi olmaları gerekiyordu, bu yönde sorular geldi" ifadelerini kullandı.

  "KAZA VE KADER" SORULARI ÇELDİRİCİYDİ

Şeker, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde çocuklar her yıl kaza ve kader sorularında zorlanıyor. Bu yıl da yine çeldiricilerin güçlü olduğu sorular vardı. İngilizce beklendiği gibiydi, düzenli bir şekilde çalışan bütün öğrencilerin çözebileceği bir testti" dedi.

MATEMATİKTE YOĞUN İŞLEM YAPMAYI GEREKTİREN SORULAR ÇOKTU

İkinci oturumdaki matematik testinde öğrencilerin zorlandığını aktaran Şeker, "İşlem yoğunluğu bol olan sorulardan oluşuyordu. Fen testi deney düzenekleri ve gerçek yaşam üzerine kuruluydu. Matematik ve fen bilimleri soruları öğrencileri sözel alandaki derslere göre daha çok uğraştırdı" diye konuştu.

ÖĞRENCİLER TATİLİ HAK ETTİ

"Sonuçlar açıklanana kadar önümüzde bir süreç var" diyen Şeker, "Öğrenciler bu yıl hem psikolojik hem de fiziksel anlamda çok yoruldu. Sonuna kadar hak ettikleri tatile hızlı bir şekilde çıkıp çok iyi dinlenmelerini istiyoruz. Pandeminin sınav sürecine denk gelmesi çocukları yıprattı" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Liselere Geçiş Sınavı'nı (LGS) değerlendiren Eğitimci Mustafa Yazıcıoğlu, Türkçe sorularının zorlukta matematikle yarıştığını söyledi. Yazıcıoğlu, "Türkçe soruları geçen yıla göre daha zordu. İkinci kez okumayı gerektiriyordu, zaman alıyordu. Matematik soruları da tekrar tekrar bakılması gereken sorulardı' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Liselere Geçiş Sınavı sona erdi. Sınav sorularını değerlendiren İSTEK Okulları Sınav ve Yayın Koordinatörü Mustafa Yazıcıoğlu, 'Mart ayında başlayan koronavirüs salgını sonrası öğrenciler, uzaktan eğitim sistemine adapte olmakta biraz zorluk çekmişlerdir. Süreçte ise uyum sağlayıp okullarının programına uyarak başarılı olmuşlardır. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yapmış olduğu çalışmalar gayet başarılıydı. 20 Haziran'da öğrenciler sosyal mesafe kuralına uyarak sınava girdi. Hepsi maske takıyordu, okullar da kurallara uyulmasına dikkat etti' diye konuştu.

'DİN KÜLTÜRÜ SORULARI YORUMA DAYALIYDI'

Matematik ve fen sorularının zorluğuna bu yıl Türkçenin de eklendiğini belirten Yazıcıoğlu, 'Türkçe soruları geçen yıla göre daha zordu. Bu yılki soruların zorluğu matematikle yarıştı. İkinci okumayı gerektiriyordu, zaman alıyordu. İster istemez öğrenciler Türkçe sorularında zorlandı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ise sadece 2 soru zordu, onun dışındakiler yoruma dayalıydı. Bilgiye dayalı olmaktan ziyade, yorumlayarak çözülebilecek sorular vardı' ifadelerini kullandı.

'İNGİLİZCE KOLAYDI'

Yazıcıoğlu, 'İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi soruları da bilgiye değil yoruma dayalıydı. İngilizcede bu yıl farklılıklar vardı. Daha önceki yıllarda uzun paragraflı sorular olurdu. Bu yıl ise grafik okuma ve diyaloga dayalı sorular vardı, rahat çözülebilecek bir sınavdı' dedi.

'SÜRE SIKINTISI YAŞANMIŞTIR'

İkinci oturumda matematik sorularının yorum gücünü ölçen uzun hikayeli olması sebebiyle süre sıkıntısı yaşanabileceğini dile getiren Yazıcıoğlu, 'Tüm sınav sistemlerinde olduğu gibi, LGS'de de matematik sorularının zorluğu kanıksandı. Bütün öğrenciler mutlaka zorlanmış ve süre sıkıntısı yaşamışlardır. Fen bilgisi ise aşırı zor değildi. Matematikte zamanlamayı iyi ayarlayan öğrenci, fen bilgisi sorularını rahatça çözmüştür diye düşünüyorum' yorumunda bulundu.

'ÖĞRENCİLER ARTIK KENDİNE ZAMAN AYIRSIN'

 Öğrencilerin sınav sonrası rahatlamış olduğunu aktaran Yazıcıoğlu, 'LGS sonuçları 16 Temmuz'da açıklanacak. Ardından tercih takvimi belli olacak. O tarihe kadar çocuklar özledikleri her şeyi yapsın, kendilerine vakit ayırsın. Okuyamadıkları kitap varsa okusunlar, izleyemedikleri film varsa izlesinler, oynayamadıkları oyun varsa oynasınlar, özetle sevdiklerine zaman ayırsınlar ifadelerini kullandı.

 DHA

Kaynak: https://www.memurlar.net/haber/912103/lgssoruvecevapanahtariyayimlandi.html